Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Akik legyőzték a káoszt

2014. december 29.

November végén ötödször rendezték meg a TEDxYouth@Budapest konferenciát. Az előadók között a Tehetség Piactér két mentoráltja is ott volt.

2010 óta minden novemberben megrendezik Budapesten a TEDxYouth konferenciát. TED, vagyis Technology, Entertainment, Design – a terjesztésre érdemes ötletek világszerte népszerű rendezvénysorozatának „kistestvérét”, a fiatalokat megcélzó és őket a középpontba állító TEDxYouth-t november 20-a, az ENSZ Egyetemes Gyermeknapja környékén rendezik meg. A rendezvény olyan sikeres, harminc év alatti fiatalokat invitál színpadára, akikre innovatív, friss, bátor ötleteik miatt máris érdemes odafigyelni. 2010-ben az alkotó elme működése, 2011-ben a kreativitás köré rendeződtek az előadások. 2012-ben a siker titka foglalkoztatta a fellépőket, 2013-ban pedig láthatatlan történetek váltak láthatóvá
 
A 2014-es találkozó mottója: Tökéletes káosz! Minden tudományos kutatás fontos eleme a rendetlenségtől a rend felé történő haladás, ugyanakkor a jelszó arra is figyelmeztet: ha megakadunk munka közben, érdemesnek tűnik egy pillanatra mindent elengedni, eljátszani a "mi lenne, ha" gondolatával. Mert ha hirtelen a feje tetejére állítjuk jól működőnek tűnő elméleteinket, olyasmit is észrevehetünk, amiről korábban még álmodni sem mertünk. Vagyis a káosz, a véletlen, a kiszámíthatatlanság szükségszerűen van jelen az életünkben, és ha elég bátrak vagyunk, a bizonytalanságot a magunk oldalára állítva végül megvalósíthatjuk álmainkat. 
 
A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) büszke rá, hogy a különböző programjaiban részt vevő fiatalok közül már többen kaptak arra lehetőséget, hogy tíz-tizenöt perces rövid, interaktív előadásokban bemutassák az őket érdeklő témát vagy problémát. A 2014-es konferencián a Tehetség Piactér két mentoráltja, Mérő Bálint és Márkus Dávid lépett fel A káosz: lehetőség fantázianevű blokkban. 
 

Mérő Bálint
 
Az 1995-ös születésű Mérő Bálint jelenleg az ELTE Informatikai Karának hallgatója. Amikor a Tehetség Piactér mentoráltjai közé került, az oktatást és a startupot jelölte meg érdeklődési területeként, de aki ismeri, tudja, hogy rengeteg innovatív ötlet kering a fejében. Két mentora, Emri Zsuzsanna és Hrobár Péter a korai karrierépítés lehetőségeivel ismertette meg a program keretében.
 
„Egyre többet kockulunk” – kezdi Dolgozatjavítás toll nélkül című előadását a TEDxYouth-on Bálint. A felnőttek többsége értetlenül áll a tény előtt, hogy sok fiatal még a tanórákon is a telefonját vagy a tabletjét bújja ahelyett, hogy figyelne. Pedig nem a diákokban van a hiba, állítja Mérő Bálint, hanem abban, hogy az iskolákban leadott anyag sokszor száraz és unalmas. Miközben az iskola gyakran erővel venné rá a tanulókat, hogy alkalmazkodjanak, Bálint szerint éppen fordítva kellene eljárni: az oktatásnak kellene változnia, de persze a tanárokat is segíteni kell abban, hogy interaktív, látványos, az okostelefonon elérhető tartalmakhoz hasonló színvonalú órákat tartsanak. 
 
 
Különösen tanárbarát az az ötlete, aminek a fejlesztésén másfél évet dolgozott egy négyfős csapat tagjaként: a Redmenta oldalra bárki regisztrálhat, majd feleletválasztós teszttől egészen az esszé típusú dolgozatokig többféle számonkérést összeállíthat, amit a diákok online tölthetnek ki, majd a dolgozat „kijavítja” önmagát, és közli az eredményt. A szoftver hatékonyan segítheti a pedagógusokat abban, hogy a tanórák után ne az aznap megíratott dolgozatok fölött görnyedjenek.
 

Márkus Dávid
 
„Olyan ember vagyok, aki a célja eléréséhez szívesen belevág a teljesen ismeretlenbe. Ekkor törvényszerű, hogy szembetalálkozunk olyan kérdésekkel, kihívásokkal, melyek megoldásában még nincsen gyakorlatunk.” – írta a Tehetség Piactérre szánt mentorálti bemutatkozásában a szintén 19 éves Márkus Dávid. Bár még csak most kezdte orvosi tanulmányait az egyetemen, máris több évnyi tapasztalat van a háta mögött az elsősegélynyújtás területén. 
 
 
A Budapesti Különleges Mentőkkel rendszeresen jár mentőzni, sőt mentésirányítóként is több ízben részt vett már munkájukban. Saját cégének bevallott célja, hogy minél több ember ismerje meg az újraélesztés módszerét: Dávid két mentorától, Miskolci Katalintól és Buza Gábortól is a vállalkozása fejlesztéséhez kért és kapott megfontolásra érdemes tanácsokat. Cége honlapja szerint eddig több mint két és félezer embert oktattak személyesen, de kampányaik már félmilliónál is több állampolgárhoz jutottak el, az Így ments életet nevű, általuk fenntartott Facebook-oldalnak pedig lassan ötezer követője lesz. 
 
A TEDxYouth keretében tartott, Ha eljön… című előadásában is szenvedélyéről, az életmentésről beszélt Márkus Dávid. Közönségét azzal szembesítette, hogy gyakorlatilag bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egyszer csak élettelenül összeesünk az utcán, ám az emberek inkább megbámulnak vagy kikerülnek ahelyett, hogy segítenének rajtunk. Pedig a statisztikák szerint ha valaki két-három percen belül megkezdi az újjáélesztést, akkor az emberek 70-80 százaléka túlélőként térhetne vissza. Ma Magyarországon meghökkentően alacsony, alig 5 százalék a túlélési arány, Dávid pedig arra tette fel az életét, hogy ezt a számot látványosan növelje. Sokan félnek egy a földön élettelenül heverő testhez hozzányúlni, holott az újjáélesztés korántsem ördöngösség. Ezt jól bizonyítja az általa oktatott biztonsági őrről szóló példája, de Dávid előadásából az is kiderült, hogy az esélyadást és segítségnyújtást a lehető legtágabb értelemben gondolja. Mert hiszi és vallja, hogy még egy esélyt tényleg mindenki megérdemel.