Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tájékoztató fiatalok számára

A Tehetséghidak kiemelt program, illetve a MATEHETSZ egyéb programjai kapcsán felmerült az igény, hogy tehetséges fiatalok számára akár már 16 éves kortól olyan impulzusokat, támogatást biztosítsunk, ami segíti őket a későbbi pályaorientációban, önmegvalósításukban.
 
Első, 2013 őszi felhívásunkban a Tehetséghidak kiemelt program, illetve a Géniusz Projekt programjaiban résztvevő fiatalok számára hirdettük meg a lehetőséget a csatlakozásra. A jelentkezésben meg kellett adni azt a területet/témakört, ahol a fiatal támogatást vár, illetve egy egyoldalas motivációs levélben mutatta be saját eredményeit, céljait és elvárásait. Az így megadott információk alapján a Tehetség Piactér csapata kérte fel a megfelelő mentort a fiatal számára és kölcsönös szimpátia esetén megkezdődik az együttműködés.
 
A mentor és mentorált megállapodnak a közös munka céljában, majd meghatározzák, hogy 2 vagy 3 hónap alatt tudják-e a célt elérni, és ennek érdekében milyen gyakran és milyen módon kell kapcsolatot tartaniuk. Minden kapcsolatfelvételkor megállapodnak a következő kontaktus időpontjában és módjában. Az együttműködés alatt mind a mentor, mind a mentorált kérheti egy coach segítségét. A coach feladata, hogy az együttműködést támogassa, segítse, ő közvetít olyan helyzetekben, amik esetleg a mentor és mentorált számára nem megoldhatók. 
 
Fontos tudni, hogy a mentor nem feltétlenül ugyanarról a területről érkezik, amelyben a fiatal is tehetséges. Ahhoz, hogy a fiatal tehetségét kamatoztatni tudja, számos egyéb képességre is szüksége lesz – ebben tudja mentora támogatni, segíteni. Mentoraink között akadnak olyanok is, akik maguk is voltak már mentoráltak (az 50 tehetséges magyar fiatal program résztvevői közül is kértünk fel mentorokat), így saját tapasztalatuk van az ilyen típusú együttműködésről.
 
A mentor-mentorált személyes kapcsolattartását kiegészítendő rendszeres Tehetség Piactér klubtalálkozókat szervezünk. A klubtalálkozók a programban épp aktívan résztvevő mentorok és mentoráltak számára teremt találkozási lehetőséget, ahol ismerkedhetnek, tapasztalatokat cserélhetnek. A klubtalálkozók időpontjáról és helyszínéről tájékoztatót küldünk a program résztvevőinek.