Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Inspiráló kapcsolatok

2014. szeptember 13.

A Tehetség Piactér nyárbúcsúztató klubtalálkozóját a Prezi látta vendégül.

Egy befejezett regény, egy új orvostudományi ismeretterjesztő blog, egy sikeres kutatói pályázat, egy ígéretes játéktervező csapat, számos közös interjú, de legfőképpen sok-sok élménydús, tartalmas, inspiráló találkozás fémjelzi a Tehetség Piactér program első hónapjait.

Kisfilmünk a Tehetség Piactér programról a cikk végén látható!

A nyári szünet utolsó napján zárult a MATEHETSZ Tehetség Piactér programjának első szakasza. A piactéren olyan fiatal tehetségek találhattak mentorra, akik egy-egy területen már jelét adták kiválóságuknak, de tehetségük kibontakoztatásához, életpályájuk tudatos formálásához hasznosnak tartják egy tapasztalt mentor segítségét. A mentorok nem feltétlenül a tehetséges fiataléhoz hasonló szakterületről érkeznek, az együttműködés célja nem első sorban a szakmai kompetenciák fejlesztése. A mentor-mentorált párok közösen kidolgozott terv szerint dolgoztak együtt a tavaszi és a nyári hónapokban, közös munkájuk eredményét pedig 1-1 „(élet-fel)forgatókönyvben” dokumentálták, melyek közül a közönségdíjas és a zsűri által legjobbnak ítélt két ötletből film is készült:
Közönségdíj: Török Ábel és Pallai Károly Sándor költő, irodalmár együttműködése
A zsűri szakmai díja: Kovács Bálint és Tóbiás Gábor (KPMG) együttműködése

Nyárbúcsúztató, egész napos programot szervezett a Tehetség Piactér résztvevői, mentorai és mentoráltjai számára a MATEHETSZ és szakmai partnere, a Prezi. Somlai-Fischer Ádám tehetségnagykövet meghívására a rendezvénynek a Prezi székháza adott otthont, ahol az alapítók egyikén kívül a cég számos munkatársa segítségével kaptunk bepillantást a világhírű magyar start-up műhelytitkaiba. Somlai-Fischer saját életútjának, pályájának alakulását áttekintő előadásával biztatta arra a fiatalokat, hogy merjenek új utakra lépni, kísérletezni, ismeretlen területeken kipróbálni magukat, ahogyan ő maga is tette a különféle kreatív területek, főként az építészet és az informatika határterületeit kutató pályája során. Az egymástól első pillantásra távolinak tűnő szakterületek tapasztalatai egymásba beépülve, egymást inspirálva járulnak hozzá az új, innovatív megoldások kialakításához. A Prezi munkatársai arra is fölhívták a hallgatóság figyelmét, hogy a siker titka nem pusztán a jó ötlet maga: az elképzelés világsikerű megvalósításához sokoldalú csapatra volt szükség, akik minden óvás és figyelmeztetés ellenére hittek abban, hogy projektjüket képesek lesznek sikerre vinni. Az együttműködés színtere a Prezi budapesti irodaháza maga is a kreativitás és az együttműködés ösztönzése érdekében kínál színes-kényelmes közösségi tereket, ahol a Piactér nyárvégi klubtalálkozójára is sor került.

Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, ahol Balogh Anna Magdolna mentorált számolt be arról, hogyan adott új irányt érdeklődésének Meskó Bertalan jövőkutató, minek hatására az orvoslás és a közösségi média lehetőségeit a gyakorlatban is kipróbálva Anna tudományos blogot indított. Kőhidy Márton, aki Zsiros László Róbert mentorral, a SzertárBlog népszerű előadójával dolgozott együtt, úgy fogalmazott: „olyan célokat is elértem, amelyeknek még a kitűzését sem tartottam időszerűnek. Bár Marci mindenekelőtt a kísérletezésben számított László segítségre, mentora hamar ráirányította a figyelmét arra, hogy leginkább a tömör, de élvezetes előadásmód terén van szüksége fejlődésre. S bár együttműködésük fókuszába a kommunikáció került, azért új kísérleti módszereket is tanult, olyannyira, hogy 13. születésnapjára szárazjeget kért ajándékba a szüleitől. Csorvási Nikolett határozott elképzelésekkel érkezett a Piactér programba: a földtudomány terén keresett mentort, aki kutatói pályájának indulását tudja támogatni. Dr Csillag Gábor segítségével Niki nemcsak mentorra, de hamarosan nyári gyakorlati lehetőségre is szert tett a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben. Természetesen nemcsak a kerekasztal résztvevői, hanem a hallgatóság soraiban ülő mentoráltak közül is többen mutattak föl kiemelkedő teljesítményeket, így például Alexandrov Anna, aki első befejezett regényének kéziratát nyújtotta át mentorának, Pallai Károlynak a klubtalálkozó alkalmából, vagy Szokolay Ádám Zsolt zongoraművész, aki sikeres fiatal művészként nem is a zene területén talált mentorra Benkő Vilmos üzletember, tehetségnagykövet személyében.

A Tehetség Piactér szervezői az eseményen oklevelet nyújtottak át a programba legtöbb mentort delegáló cég, az IBM képviselőjének, ahol a vállalati felelősségvállalás keretében már 10 éve sikeresen működő önkéntes program keretében több mint 30 lelkes munkatárs jelentkezett mentornak.

A klubtalálkozó zárásaként meglepetés ajándékkal szolgáltak a szervezők: minden résztvevő egy, a helyszínen, működés közben is megtekinthető 3D nyomtatóval készült emléktárgyat vihetett haza.