Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Magas volt az egy négyzetméterre jutó nagy találkozások száma

2014. január 20.
A Piactér projekt első budapesti találkozóján közel 30 fiatal és ugyanennyi mentor gyűlt össze, hogy a negyedéves együttműködés megalapozásaképpen ismerkedjenek és beszélgessenek egymással. Délelőtt Prezi képzésen vettek részt a fiatalok, a délután pedig az inspiráló találkozások jegyében telt.
A Piactér ötlete a MATEHETSZ programjaiban résztvevő fiatalok és szakemberek igénye nyomán született.  A Tehetség Piactér 2-3 hónapos programjának célkitűzése, hogy a tehetséges fiatalok számára lehetőség nyíljon mentorok vezetésével tehetségük kibontakoztatására, önismeretük fejlesztésére és ezáltal a pályaorientáció kérdései testközelbe kerüljenek, vagy éppen egészen újfajta szemléletet ismerjenek meg.
 
 
 
 
Az egész napos esemény délelőtti programja egy nagyon izgalmas interaktív Prezi képzéssel indult, melynek az elsajátított ismereteken túl szimbolikus jelentősége is van, hiszen a mára már a tőzsdén is jegyzet informatikai fejlesztés ötlete néhány évvel ezelőtt tehetséges magyar fiatalok fejéből pattant ki és indult világhódító útjára. A képzés részeként a tehetségek megismerkedtek az egyedülálló prezentációkészítő szoftver működésével és azonnal feladatot is kaptak. A fiatalok a mentorukkal töltött pár hónapot filmes forgatókönyv mintájára dokumentálhatják a Prezi felületén, a legizgalmasabb történetekből pedig profi forgatóstáb dokumentumfilmet készít a projekt és az élmények dokumentációjaként.
 
Délután rövid, egyben nagyon inspiráló nyitóbeszédekkel indult a kötetlen ismerkedés, melyet a nap házigazdája, Holló Márta televíziós szakember, tréner és coach nyitott meg. Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke köszöntötte a mentorokkal kibővült csapatot, és meghatározó fiatalkori élményét, Orbán Ottó költővel való találkozását osztotta meg a hallgatósággal. Benkő Vilmos, a Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke arról beszélt, hogy a mentor-mentorált találkozások nagyszerű momentuma lehet, hogy nem csupán a fiatal, de az őt segítő tapasztaltabb partner is új, friss ismeretekkel, innovatív szemlélettel találkozhat, vagyis a viszony korántsem hierarchikus, sokkal inkább kölcsönösen hasznos. Beszédében arra biztatta a mentorokat, hogy állítások helyett inkább kérdezzenek sokat a rájuk bízott fiataloktól. Bényei Éva Bernadett, a MATEHETSZ 2013-as felfedezettje eddigi mentorait és életének meghatározó segítőit idézte fel és a tőle már jól ismert nyitottsággal és dinamizmussal biztatta kortársait a feltáruló lehetőségek kiaknázására. Nagy Bandor, a nap másik házigazdája vázolta a program menetét és céljait, majd rövid kávészünettel egybekötött ismerkedés és párkeresés kezdődött mentorok és mentoráltak között. 
 
 
A szünetben elkapott beszélgetésfoszlányok tanúbizonysága szerint a fiatalok nagy izgalommal keresték mentor-párjukat, és akadt, aki nem is várta meg, hogy megtalálják a számára legalkalmasabb partnert, hanem szimpátia és közös érdeklődési kör alapján maga választotta ki segítőjét. Az ismerkedést könnyítette, hogy mindenki a TED-ről már jól ismert nagy azonosítóval a nyakában járt-kelt, amin neve mellett a preferált beszélgetési témák is szerepeltek. Farkas Dezső, akit az idei TEDxYouth@Budapest előadáson ismerhetett meg szélesebb közönség, mentorként volt jelen az eseményen: ő vállalkozás, startup indításával, siker-motiváció-önfejlesztés témakörben várja a fiatalok jelentkezését, üzlet és sport, tanulmányok és sport összehangolásán dolgozik.
 
Molnár Maja gimnazista szép magyar beszéddel foglalkozik és érdeklődik a média és a zene világa iránt, beszélgetőpartnere, Bartos Luca pedig biológia-kémia érdeklődési fókuszával jövőre felvételizik az orvosi egyetemre; ő az idén a megmérettetésre szeretne minél szélesebb ismeretekkel és készségekkel felkészülni. Bényei Évát két kisiskolás fiú robotbemutatója közben csíptük el, ő már tudja, hogy ki lesz a mentora és izgatottan várja a februári svájci találkozást a kutatóorvossal és csapatával, ahol betekinthet a szakma gyakorlóinak mindennapi munkájába. A találkozástól nem kevesebbet vár, mint hogy kiderüljön, inkább a kutatói vagy az orvosi pályát, esetleg ezek ötvözetét válassza élethivatásának. 
 
Az esemény egyik legfiatalabb mentoráltja a 13 éves Kőhidy Márton volt, aki lelkesen avatott be bennünket saját otthoni meteorológiai állomásának titkaiba. A fiú többek között széljárást, légnyomást, páratartalmat mér házi egysége segítségével, mely három óránként rögzíti az időjárási adatokat, melyeket Márton számítógépen elemez. A fiatal elhivatottságát példázza, hogy iskolai elfoglaltságai mellett az OMSZ amatőr megfigyelői közé tartozik.
 
A fiatalok profikat meghazudtoló magabiztossággal álltak be az eseményt lezáró csoportképhez, a délután hangulatát pedig az RTL Klub híradójának kamerái is rögzítették, mondanunk sem kell, hogy ettől sem jöttek zavarba a tehetségek.
 
 
Filmes beszámolónk:
 
 
 
 
 
Fotók az eseményről (Fotó: Mayer András):